Spania: zbor cu avionul doar cu recunoastere faciala

0
smart

       Pe aeroporturile spaniole va fi implementat un sistem de recunoastere faciala care le va permite pasagerilor sa urce in avion fara a mai trebui sa arate unui agent de securitare biletul de imbarcare sau actul de identitate. Firma Vueling, in asociere cu  AENA (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea) este prima care  implementeaza  in marile aeroporturi acest sistem utilizand inteligenta artificiala.

      Scene desprinse parca din Matrix sau alte filme SF vor deveni o realitate pe aeroporturile din Regatul Spaniei. S-ar parea ca acesta este doar un prim pas in viitor in ceea ce priveste industria aeronautica, industrie care incearca sa tina ritmul cu  progresele IA.

      In Spania, pentru inceput, sistemul va putea fi accesat pe baza voluntara pentru ca doritorii vor trebui sa se  inregistreze in prealabil. Chiar daca la urcarea in avion, pasagerii nu vor prezenta documente sau bilete, pentru a  fi recunoscuti de catre sistemul de recunoastere faciala vor trebui sa furnizeze toate informatiile necesare cu mult inainte.  

        In prima faza , sistemul va fi implementat de Vueling pe aeroporturile Prat (Barcelona), Barajas(Madrid), Palma de Mallorca , Menorca si Ibiza urmand sa fie cooptate si cele din Tenerife Norte si Gran Canaria.

       Companiile din sector se arata entuziaste iar specialistii considera ca  sistemul  va aduce numeroase beneficii atat practice cat mai ales  in domeniul sigurantei si securitatii aeroportuare. Deja de la finalul anului trecut aceasta tehnologie era testata in 16 orase din Statele Unite  starnind mult entuziasm in randul expertilor dar si ingrijorare in cadrul societatii civile  privind posibilele brese in siguranta datelor personale.

     In Spania AENA va colecta toate informatiile personale ale pasagerilor, urmand sa fie infiintat un registru care  va inmagazina toate datele personale si de recunoastere faciala .  Datele urmeaza sa fie inmagazinate si utilizate si la zborurile ulterioare. Responsabilii proiectului asigura ca vor fi luate toate masurile pentru protectia datelor si ca acestea vor fi folosite exclusiv pentru recunoasterea faciala.

      Singurii care nu vor putea beneficia de sistemul de recunoastere faciala vor fi copiii, poate si pentru ca fizionomia acestora este in continua schimbare.

     De asemenea sistemul va viza pentru inceput doar zborurile directe, nu si pe cele cu escala.