Mulți dintre noi își doresc să nu mai aibă un program fix, să nu mai depindă de un angajator. A lucra pe cont propriu este o dorință veche a majorității angajaților, dar există și mult mai multe activități adiacente și riscuri pe care lucrătorul pe cont propriu trebuie să și le asume.
Spania oferă opțiunea de “autonomo”, ceea ce înseamnă mai mult o mini-companie decât persoană fizică autorizată – PFA – pe care o cunoașteți din România. Este mai aproape de o firmă, atât din punct de vedere al contabilității, cât și prin faptul că puteți include soțul sau soția la plata contribuțiilor sociale, ca a doua persoană în autonomo-ul unde sunteți titular.
Vom trece în revistă câteva avantaje și dezavantaje atunci când lucrați pe cont propriu în Spania, opțiunea devenind tot mai populară printre români, mai ales în Catalunia și Comunitatea Valenciană, zone în care mulți români se stabilesc mai mult pentru clima blândă și mai puțin pentru un loc de muncă. Autonomo este folosit frecvent și de către lucrătorii în construcții, marketing, consultanță sau de către medici.
Anul fiscal este anul calendaristic, împărțit în cele patru trimestre, începând cu ianuarie-martie. Din punct de vedere al impozitelor, o firmă Sl (Srl) plătește în general un impozit de 25 la sută din profit și doar 15 la sută în primii doi ani de funcționare.
Autonomo plătește doar 20 procente în acest moment, dar este obligat să plătească lunar contribuțiile la asigurările sociale sub forma unei sume fixe. Cei aproximativ 20 la sută se plătesc după scăderea deducerilor legale și a cheltuielilor.
Autoritățile au votat implementarea unui nou sistem de impozite progresive pentru autonomo, astfel încât din ianuarie 2023 nu se va mai aplica doar cota fixă de aproximativ 20 la sută. Cotele vor crește odată cu cifra de afaceri, similar impozitului pe venit al persoanelor fizice.
Guvernul a menținut așa-numita sumă „forfetară” pentru începerea activității lucrătorilor independenți. Este vorba despre o sumă fixă, redusă la începutul activității. Aceasta va fi aplicată în primele 12 luni de activitate tuturor lucrătorilor și va fi definită în bugetele fiecărui an.
Pentru 2023 și până în 2025, tariful forfetar a fost deja convenit la 80 de euro pe lună. Următoarele 12 luni, tariful forfetar poate continua să se aplice lucrătorilor care au un câștig net sub salariul minim anual inter-profesional care corespunde acestei perioade.
Lucrătorii vor trebui să solicite aceste tarife fixe, dar pot și renunța la acestea. Procentul nu va mai fi același – de aproximativ 20 la sută – urmând să crească progresiv cu nivelul veniturilor.
De aici și multe discuții pe tema cotei fixe lunare, care se virează indiferent dacă autonomo are activitate sau nu. Pe de altă parte, mulți angajatori – de exemplu în domeniul medical și marketing, publicitate – preferă să lucreze cu autonomos, pentru că plătesc o sumă netă către prestator și atât. Nu au de plătit impozite sau alte taxe, pentru că pe acestea le plătește autonomo.
În calitate de autonomo, trebuie să aveți grijă să vă eșalonați cheltuielile necesare pentru un proiect în așa fel încât ele să se sincronizeze cu data de aplicare a impozitelor în fiecare trimestru. Este important să sincronizați cheltuielile cu data de calculare a taxelor, pentru că altfel se va aplica procentul de aproximativ 20 la sută sau progresiv, pentru suma existentă în cont.
Dacă nu ați apucat să efectuați cheltuielile pentru perioada respectivă – ultimul trimestru – întreaga sumă rămasă reprezintă baza de calcul. Astfel, autonomo nu mai devine la fel de avantajos din punct de vedere fiscal, dar din punctul de vedere al autorităților este un mod firesc de a colecta venituri.
Reamintim că aplicarea noului sistem va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și va duce la creșteri progresive de impozitare până în 2025. Nu vor mai exista schimbări de plăți în funcție de vârstă pentru cei de peste 47 de ani, dar se va introduce un sistem de previziuni a veniturilor, cu mențiunea că aceste previziuni se pot modifica de șase ori pe an, o dată la două luni. Nu vom intra în detalii, sistemul seamănă cu acela al unei firme.
Înființarea autonomo implică mai puține costuri decât o firmă Sl (cu raspundere limitată) de exemplu, unde aveți nevoie de un capital minim de 3000 euro. Costurile sunt variabile, în funcție de tarifele gestoriei și a costului asigurărilor, dar în mod normal nu depășiți 200-300 euro. Autonomo se înființează și se activează, “se da de alta”, iar din acel moment începe plata contribuției sociale. Autonomo se poate suspenda oricând – da “de baja” – și se poate relua activitatea după o perioadă de timp. Românii care au autonomo sunt tot mai mulți, fie că activează în profesii liberale, fie că ajung în Spania după 45 ani, iar angajarea după o anumită vârstă devine mai dificilă.
Un alt avantaj de a lucra pe cont propriu este acela de a vă cunoaște mai bine evoluția financiară.
Autonomo aduce avantaje și în obținerea rezidentei, NIE verde, pentru că puteți obține mai ușor vida laboral care să arate că ați cotizat la asigurările sociale minimum legal de trei luni. Pe de altă parte, contribuțiile la asigurări fiind minime, pensia de autonomo este printre cele mai scăzute. Puteți opta pentru cotizații mai mari la asigurările sociale, dar în general pensiile rămân mai scăzute decât cele ale unui angajat la o firmă de stat sau privată, caz în care în mod normal angajatorul virează asigurările sociale.
Este bine de menționat că baza de cotizare pentru pensie o puteți alege, ajungând astfel și la pensii mai mari. Baza de cotizare însă se limitează în funcție de vârstă, ceea ce este firesc, ținând cont de perioada de cotizare mai scurtă rămasă.
Cu titlul doar de exemplu: pentru vârsta între 18 și 47 ani împliniți la 1 ianuarie 2022:
– pentru o cotizație minimă de aproximativ 294 euro se poate ajunge la o bază de aproximativ 960 de euro
– pentru o cotă maximă de 1266 euro lunar se poate ajunge la aproximativ 4139 euro
Daca vârsta este mai mare de 47 de ani, cu o cotă lunară aproximativă de 646 euro se poate ajunge la un maxim aproximativ de doar 2113 euro.
Exemplele au rol strict orientativ, pentru a înțelege cum funcționează și cum se poate regla sistemul de cotizare. Există însă mai multe elemente care sunt luate în calcul, inclusiv nivelul de cotizare lunară din anii anteriori. Contabilitatea autonomo nu este foarte complicată dar este indicat să lucrați cu un gestor în zona de evidență contabilă și redactare a declarațiilor de rentă. Există mai multe capitole de deduceri cu multe interpretări și dacă apar greșeli sau omisiuni, amenzile sunt destul de mari.
În funcție de volumul de activitate, în general tariful lunar al unui gestor este undeva începând de la 40 de euro.
Exista și gestori români specializați în administrarea autonomo. Autonomo vă oferă mai multă libertate, program propriu, etc. Este un fel de mini-firmă, dar trebuie să țineți cont că aduce riscul de a nu avea contracte și implicit venituri, pensii mici în viitor și supraviețuirea mai grea în caz de crize economice. De aceea, autonomo se folosește de cele mai multe ori ca soluție legală în perioade de tranziție și nu pe termen lung.
Este bine să reținem că pe același autonomo se poate trece și un membru al familiei – de exemplu soțul sau soția – și acesta poate plăti contribuții sociale, ca să obțină pensie, chiar dacă lucrează de acasă sau nu are un loc de muncă într-o anumită perioadă. Astfel, au continuitate contribuțiile sociale și pentru pensie, dar autonomo este în general luat în calcul ca o soluție temporară.
În concluzie, autonomo vă oferă mai multă libertate dar nu permite o creștere financiară semnificativă, decât – desigur – dacă aveți contracte importante.
În fiecare an se depune obligatoriu la Agenția Tributaria în perioada aprilie-iunie declarația de renta specifică autonomo. Nu trebuie să uitați că atunci când negociați un contract pentru autonomo, valoarea este brută. Toate impozitele le plătește implicit auonomo, deci trebuie calculată atent valoarea netă rămasă. Puteți ieși și în pierdere, pentru că trebuie să țineți cont de contribuția fixă la securitatea socială – cum am mai menționat, aceasta poate ajunge și la 400 de euro pe lună.
Cu alte cuvinte, autonomo este mai mult decât un PFA din România, este o mini afacere și trebuie să stăpâniți noțiunile de bază pentru a vă descurca și a nu înregistra pierderi.
Ar mai fi de menționat că lucrătorii pe cont propriu au un sistem de asigurări prin societăti mutua.
Ce este o societate mutua
Lucrătorii pe cont propriu – autonomo – sunt obligați să încheie contracte cu societățile mutua, societăți similare celor de asigurări, aflate în subordinea Ministerul Muncii, Migrației și Asigurărilor Sociale din Spania.
Societățile mutua sunt asociații de antreprenori care funcționează cu avizul ministerului și un au scop lucrativ, adică un realizează profit. Excedentele sunt vărsate în fondul Asigurărilor Sociale.
Ce acoperă o societate mutua?
– Asistență medicală și prestații economice în caz de accidente de muncă și boli profesionale
– Cerere de alocație pentru îngrijirea copiilor
– Cerere de indemnizație pentru risc maternal
– Recuperare
– Cerere de pensie pentru incapacitate permanentă
– Cerere de încetare a activității lucrătorilor pe cont propriu
Sursa: Union de Mutuas, unde poate fi consultat “Ghidul de acoperire și servicii pentru lucrătorii pe cont propriu” în limba română, www.uniondemutuas.es
Pe scurt, este un sistem de asigurări dedicat lucrătorilor independenți, similar celui de care beneficiază angajații, o societate mutua fiind colaboratoare a Asigurărilor Sociale.
Societățile mutua au proriile spitale sau centre medicale și sunt importante în cazul accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, pentru că ajutoarele primite și durata acestora se stabilesc în urma deciziilor unor comisii constatatoare.
În mod normal, gestorul care vă administrează autonomo trebuie să vă recomande o societate mutua, existând și români în acestă zonă a serviciilor societăților de tip mutua.