In ultima vreme se vorbeste despre dieta alcalina . Ce presupune aceasta si care ar fi beneficiile?
Alimentele pot fi impartite in doua grupe alcaline si acide. Primele au un nivel crescut al PH-ului spre deosebire de cele din cea de a doua categorie. Ce este PH-ul ? Reprezinta concentratia ionului de hydrogen din sange. Neutru este de 7 iar normal variaza intre 7,34 si 7,45.
Nivelul scazut al PH-ului este intalnit in diverse afectiuni de la gastrita si candidoza la infectii si boli de inima. De aceea specialistii considera ca o dieta alcalina este vitala pentru pastrarea sanatatii si a bunei functionari a organismului. Practic alimentele alcaline echilibreaza corpul iar cele acide sunt toxice si au efecte nocive in cazul unui consum indelungat.
Dieta mediteraneana, de exemplu se bazeaza pe foarte multe alimente alcaline si poate de aceea este considerata benefica . Nu este de mirare ca Spania , Italia sau Grecia ocupa primele locuri intr-un top al celor mai sanatoase tari.
Top 10 alimente alcaline de inclus in dieta pentru o viata sanatoasa:
- Uleiul de masline
- Semintele de in
- Lamaile
- Ananasul
- Castravetii
- Avocado
- Spanacul
- Fructele de padure
- Morcovii
- Strugurii
Sunt alimente usor de introdus in dieta zilnica. Iar beneficiile nu vor intarzia sa apara.
Feriti-va sa consumati prea multe alimente acide care va vor dezechilibra PH-ul organismului! Evident cele mai nocive si acide sunt semipreparatele care cresc aciditatea corpului si dau efecte nedorite ca greata, ameteli si dureri de cap . In timp, consumate regulat creaza dezechilibre grave favorizand instalarea bolilor.