Ultimele reglementari oficiale au generat destula confuzie in randul romanilor care doresc sa calatoreasca in tara. Situatiile si tipurile de teste sunt diferite in functie de modul de transport si zona din care revenim.
Exista doua categotii de persoane care intra in carantina la intrarea in Romania :
- Persoanele care revin din zone cu risc epidemiologic ridicat, lista acestor zone fiind actualizata in fiecare luni de catre autoritatile romane; in acest moment Spania este incadrata in aceasta zona de risc ridicat si exista doua variante de carantina despre care vom vorbi in continuare
- Persoanele care au intrat in contact cu persoane infectate cu COVID 19, aceasta decizie fiind luata de autoritati in urma completarii declaratiilor de intrare in tara. In cadrul acestor declaratii exista intrebari specifice daca am fost sau nu in contact cu o persoana infectata sau care prezinta simptome de COVID 19
Conform site ului www.stiroficiale.ro “ la intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile. (https://stirioficiale.ro/hotarari/hotararea-nr-9-din-11-02-2021-cnsu)”
Este important de aici sa retinem ca testul trebuie realizat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii, dar este bine sa urmarim reglementarile fiecarei tari in parte. De exemplu Franta solicita testare si pentru copiii cu varsta de peste 11 ani.
Domnul doctor Cristian Boteanu, de la Centrul Medical Romanesc din Valencia – Centro Medico Maria – spune ca “testul PCR se poate face intr-o anumita zi, iar rezultatele sunt date in 24 de ore. In general pentru romani si vorbitorii de limba engleza – cei mai multi dintre pacientii nostri – rezultatele pot fi transmise si pe email sau Whatsup. Pentru cei care pleaca in Romania cu bilete ale companiei olandeze KLM este bine de stiut ca li se solicita un al doilea test antigen cu aproximativ patru ore inaintea decolarii aeronavei.”
Copiii sub trei ani sunt exceptati de la obligativitatea testului PCR si raman in carantina pe aceeasi perioada in care vor ramane si insotitorii : 10 sau 14 zile.
Persoanele care nu prezinta un test PCR cu rezultat negativ la intrarea in tara vor intra in carantina pentru 14 zile.
Din acesta regelemetare ar parea ca testul PCR nu este obligatoriu, dar aceleasi reglementari spun ca operatorii economici care efectueaza transport de persoane (cum este transportul cu autocarul) nu au voie sa permita imbarcarea calatorilor care nu prezinta un test PCR negativ in momentul imbarcarii. Astfel, pentru venirea in Romania prin intermediul transportatorilor terestri sau aerieni, testul PCR devine obligatoriu.
Se pot imbarca fara test PCR calatorii care prezinta certificate de vaccinare pentru primele doua etape efectuate – vaccin si rapel – si demonstreaza prin aceste certificate ca au trecut peste 10 zile de la rapel.
“ Un caz special este al acelor calatori care au avut COVID – ne spune dl dr Boteanu de la Centrul Medical Romanesc – Centro Medico Maria. In ultima perioada, pe langa cererile mari de PCR pe care le am avut – cu rezultat in limba spaniola si engleza, valabil si pentru intrarea in Romania – a crescut numarul cererilor de testare de anticorpi. Daca ai avut COVID autoritatile solicita un test de anticorpi care sa arate ca a existat boala, test ce trebuie realizat cu mai mult de 14 zile inainte de imbarcare. Aceste teste se realizeaza cu rezultatul imediat si au avantajul ca sunt mai ieftine decat testele PCR. ”
In acest caz mai sunt necesare si alte docmmente care sa ateste internarea – daca este cazul – sau testul PCR initial care a fost pozitiv . Mai multe detalii puteti afla aici (https://stirioficiale.ro/hotarari/hotararea-nr-9-din-11-02-2021-cnsu)
Recitind reglementarile mentionate, trebuie sa tinem cont daca ne deplasam cu transportul in comun, cu autoturismul propriu sau cu avionul. In general, testul PCR la o clinica acreditata este obligatoriu pentru folosirea mijloacelor de transport in comun terestre sau aeriene.
Mentionam ca toate regmentarile mentionate sunt in vigoare la mijlocul lunii februarie 2021, ele putand fi actualizate in fiecare zi de luni de catre autoritatile romane.