Tu ce tip de inteligență ai ?

0

   Orice om posedă un anumit tip de inteligență, unii chiar mai multe. În urmă cu 20 ani se punea accentul în special pe testele de logică și perspicacitate,care arătau nivelul IQ-ului. S-a constatat însă că un IQ mare nu îți garantează automat o viață bună așa cum un scor mic la aceste teste nu însemnă că ești un ratat ba chiar este recunoscut în istorie că geniile devin nefericite și au probleme de adaptare.

 “Un om inteligent pe un plan poate fi prost pe un altul”  spunea Albert Camus. Deși  IQ-ul ne definește, nu toți avem un punctaj ridicat în același domeniu. Încă de la începutul anilor ’80  se vorbea despre Teoria inteligențelor multiple (Howard   Gardner). Este foarte ușor să afli ce tip de inteligenţă te caracterizează !

Inteligența  lingvistică: Este un tip de inteligență extrem de utilă românilor care au emigrat. Persoanele din această categorie vorbesc cu placere, folosesc diversele nuanțe ale limbajului și învață repede o limba străină. Le recunoașteți repede: le place să dezbată orice subiect.

Inteligența  logico-matematică :  Cei care sunt caracterizați de acest tip de inteligență folosesc cu ușurință scheme și relații abstracte, fac rapid raționamente. Ai întâlnit desigur oameni care par că jonglează cu numere, se bazează pe logică și pentru care tehnologia sau calculele complicate nu au niciun mister.

Inteligența  spațială : Dacă te gândeşti la orele de geometrie îţi vei da cu siguranță seama dacă ai dezvoltată această latură sau nu. În categorie se regăsesc cei care pot să “vadă cu ochii minții” lumea în mai multe dimensiuni, să efectueze reprezentări grafice și să gândească în imagini. Exemple de profesii care pun accentul pe această latură: arhitecții, piloții, navigatorii dar și sculptorii .

Inteligența  muzicală : Cum îi spune și denumirea, aceasta este foarte ușor de recunoscut. Nu este nevoie să fii un geniu ca Mozart și să cânți la pian de la 5 ani ca să știi că ai un asemenea tip de inteligență. Cei care recunosc sau inventează ritmuri, sunete sau melodii intră de obicei în această categorie.

Inteligența  kinestezică:  Ai observat că unii oameni au un talent nativ la dans sau alții la lucru manual? Aceștia au o inteligență kinestezică adică au abilitatea de a-și coordona mișcările într-un mod eficient pentru realizarea unor produse. Auzim mereu în preajma lor expresii ca “au două mâini drepte” sau “au dexteritate”. 

Inteligența personală : Se împarte în două categorii :

Intrapersonală – care face referire la capacitatea cuiva de a se înțelege pe sine însuși și de a analiza emoțiile umane, cum este cazul filozofilor

Interpersonală –  se referă la înțelegerea comportamentului și emoțiilor celorlalți.Sunt persoane sociabile care se implică în general în activități care îi ajută  pe cei din jur (exemple: profesori, jurnaliști,etc). 

   Mai există și alte categorii cum ar fi cea naturalistă ( abilitatea de a identifica specii de floră și faună) sau cea spirituală.