Un nou proiect pentru românii din Spania: tutoriale video despre cele mai solicitate servicii consulare
În cadrul comunității românești din Spania, pe rețelele sociale, pe lângă subiectele legate de găsirea unui loc de muncă, cele mai dese întrebări pe care le pun românii din diaspora sunt : ”Ce acte îmi trebuie pentru un pașaport românesc? Cum îi scot un buletin copilului ? Cum îmi fac un cont pe econsulat.ro? Trebuie să mă duc la consulat cu originalele sau cu copii? Cum îmi fac o programare la consulat? ”
Acum răspunsurile la toate aceste întrebări se regăsesc explicate simplu, pe scurt și într-un limbaj accesibil, fără termeni juridici complicați.
La finalul lunii noiembrie, la Valencia a fost lansat un proiect dedicat românilor din Spania în principal și din diaspora în general. Acesta constă în tutoriale video utile privind accesarea serviciilor consulare de către românii de peste hotare și modalitățile detaliate pentru a intra în posesia documentelor românești și este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Proiectul realizat de jurnalistul Răzvan Nicolescu a fost conceput pentru a oferi informațiile corecte, într-un format practic. Astfel românii din comunitate vor putea să își facă ușor un cont pe econsulat.ro și să obțină documentele necesare fără a apela la intermediari pentru programare.
Filmele vin ca o extensie a Ghidului românilor din Spania ( semnat de același autor) și continuă promovarea informațiilor oferite de ghid și a serviciilor consulare ale României în general.
Tutorialele video sunt prezentate de Mircea Radu. Acesta este cunoscut publicului larg încă din anii 90 când era gazda jurnalelor de știri la TVR dar și mai târziu ca amfitrion al proiectului „În Trecerea Anilor”. In anii 2000 , a devenit imaginea emisiunii „Din Dragoste” de la Antena 1.
Proiectul este non-profit, tutorialele video urmând a fi puse la dispozitie, cu titlu gratuit, autorităților române dar și publicațiilor, mediului online și posturilor de televiziune românești din diaspora.
Proiectul, finanțat de catre Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, este realizat cu sprijinul Consulatului Romaniei la Castellon.