Ziua Limbii Române – 31 august

0

     Cât de bine te simţi când te afli într-o ţară străină şi auzi vorbindu-se româneşte…parcă îţi simţi inima mai uşoară şi zâmbeşti  imediat! Limba în care te-ai născut face parte din tine, îţi oferă identitate şi suflet. Nu degeaba anumite cuvinte au o putere mai mare în limba maternă, o emoţie mai profundă, care te răscoleşte atunci când sunt rostite în limba ta… mai ales cuvinte ca dor, iubire sau durere.

       Astăzi este ziua ei , Ziua Limbii Române, sărbătorită în fiecare an,la 31 august.

      Ştiai că peste 30 milioane de persoane din toată lumea vorbesc limba română? Sau că este a cincea ca număr de vorbitori dintre limbile latine, după spaniolă, portugheză, franceză și italiană?

      Comunitatea vorbitorilor de limba română se afla în principal în România ( aproximativ 18 milioane, fiind limbă oficială şi limbă maternă pentru peste 90% din populație) , Republica Moldova (fiind limbă oficială și maternă pentru 2,5 milioane de vorbitori) şi Diaspora.

       In Spania peste 1,2 milioane de persoane vorbesc limba română. Chiar există  localităţi, în care diaspora românească este atât de numeroasă încât pe stradă auzi mai des vorbindu-se în româneşte decât în spaniolă.

        In această perioadă pentru a sărbători Ziua Limbii Române sunt organizate diverse ateliere şi evenimente.

       Biblioteca prichindeilor din Madrid îi invită pe cei mici la un atelier ludic intitulat PEQUES EN ACCION-PRICHINDEI ÎN ACŢIUNE, pe 31august, la ora 18.00, în Sala Madrid a Bibliotecii Ivan de Vargas (strada San Justo, 5, 28005, Madrid). Evenimentul bilingv (română-spaniolă) este dedicat copiilor între 6 și 14 ani şi este coordonat de Oana Darie. Va fi citită cartea “De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?…şi alte 10 întrebări fantastice” de Adina Rosetti și Cristiana Radu, Ed. Curtea Veche. Cei mai mici sunt invitaţi să vadă dacă vrăjitoarele din poveşti zboară întotdeauna pe cozi de mătură şi de la cine a pornit moda asta? Şi alte întrebări ghiduşe le sunt lansate: Ce-ar fi dacă Făt Frumos ar renunţa la calul care mănâncă jăratic în favoarea unei maşini? Dacă spiriduşii ar merge la şcoală să înveţe matematică, iar balaurii şi-ar ajuta memoria (pentru care au nevoie de şapte capete) cumpărându-şi o tabletă?

          Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, Ambasada României în Regatul Spaniei, Biblioteca Publică Iván de Vargas, Departamentul Românilor de Pretutindeni.    

       31 august a fost recunoscută ca Ziua Limbii Române prin Legea nr.53/, publicată în Monitorul Oficial pe 19 martie 2013.

Credit info si foto  https://www.facebook.com/ambasada.madrid