Cum funcționează sistemul de sănătate în Spania

             Sistemul de sănătate spaniol este considerat unul dintre cele mai eficiente din lume. Reforma acestuia a început în anul 1986, după modelul britanic, descentralizarea la nivel de comunitate și local jucând un rol important în următorii ani. La fel ca și în cazul altor reglementări, există diferențe între comunități dar sistemul de stat asigură atât medicii de familie cât și urgențele și tratamentele specializate.

              În urma obținerii cardului de sănătate, aveți acces la întregul sistem medical de stat, care este eligibil pentru cetățeni spanioli, rezidenți, lucrători și studenți aflați în Spania. Sistemul este gândit în mai mulți pași. După obținerea cardului de sănătate – unele comunități vă iau direct în evidența sistemului de sănătate, după ce vă înscrieți la Securitate Socială – vă veți înscrie la un medic de familie.

             Cardul de sănătate se eliberează la centrele de sănătate, așa numitele “Centro de Salud”, centre care există în fiecare zonă și unde vă prezentați în funcție de empadronamiento. Aici veți avea medicul de familie și se rezolvă problemele de sănătate și urgențele curente, aceste centre funcționând ca un fel de filtre, înainte de a ajunge la spital sau de a fi trimiși la medicii specialiști. Cazurile mai grave sunt îndrumate către spitalele locale, regionale sau naționale.

              Sistemul funcționează în general bine, existând doar întârzieri în unele cazuri la programarea pentru diferite specialități. Apar perioade de așteptare până la programare, astfel că în paralel s-a dezvoltat în ultimii ani și sistemul privat.

              Se estimează că aproximativ 19% dintre spanioli au asigurări private. Intre cei care apelează la asigurări private sunt mai ales rezidenții străini, cetățenii englezi fiind numeroși în aceasta situație, mai ales aceia care se afla în perioada de pensionare și nu au cotizat anterior la sistemul de asigurări de stat spaniol.

              Există și în Spania o criză a personalului medical, dar statul spaniol consideră sănătatea o prioritate și a crescut bugetul pentru sănătate în anul 2021 la aproape 6,9% din PIB .

             Dacă sunteți în situația de a veni în Spania, puteți folosi pentru o perioadă asigurări încheiate prin firmele românești de turism sau cardul european de sănătate.

            Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate – CEASS– se eliberează începând cu anul 2007 și în România și vă asigură dreptul la asistență medicală în statele Uniunii Europene, în cazul șederii temporare. Șederea temporara este considerată pentru o perioadă de  mai puțin de 6 luni și se referă la scopuri turistice, familiale, profesionale sau de studii. Cardul este valabil doi ani și în solicitarea de eliberare trebuie să declarați pe propria răspundere că nu îl solicitați pentru intervenții importante deja programate în spitale sau alte unități sanitare din afara țării. Cererea pentru eliberare se depune direct la Casa de Asigurări de Sănătate în evidența căreia vă aflați sau online unde veți găsi formularele necesare în funcție de reședința din România. Cardul este gratuit și vă va fi transmis prin poștă pe adresa din România într-un termen de aproximativ 7 zile. Cardul European de sănătate reprezintă însă o soluție temporară.

Cardul de sănătate SIP

               Pentru eliberarea cardului SIP de sănătate în Spania, aveți nevoie de numărul de securitate socială. Împreună cu actele de identitate, inclusiv NIE, vă prezentați la cel mai apropiat centru de sănătate de reședința oficială din empadronamiento.

              Este bine de știut că Spania este lider mondial în transplanturile de organe, pentru că spaniolii au o cultură aparte privind donarea de organe, aproximativ 80 de procente susținând aceasta idee. Spitalele spaniole mai sunt cunoscute și pentru specializarea în boli oncologice la copii și alte boli rare.

             Sistemul privat nu are costuri ridicate. Stomatologia prezinta un caz particular, în acest caz în general preturile serviciilor medicale fiind mult mai ridicate decât cele din țară. De aceea, mulți români pleacă acasă în luna august pentru a-și vedea familiile și a își rezolva problemele medicale la prețuri mult mai scăzute, în particular cele de stomatologie.

            În Spania lucrează medici români, dar în general îi regăsim în centrele de sănătate și în spitale, mai puțin în cabinete private individuale.